Menu
header_bewerbungsratgeber_2.jpg
Schließen
SERVICENUMMER

Service

+31 79 368 37 50

WashTec Benelux BV

Radonstraat 9

2718 SV Zoetermeer

Telefoon: +31 79 36 83 720

Fax: +031 79 36 83 725

Contactformulier

Sollicitatieadviseur

Succesvol doorstarten –
van begin af aan.

De eerste indruk telt. Onze sollicitatieadviseur vertelt u waar het op aankomt: van de brief en de voorbereiding tot aan het kennismakingsgesprek. Voor een succesvolle gezamenlijke start – al voor uw eerste werkdag.

De sollicitatiebrief.

Een duidelijke sollicitatiebrief wekt de belangstelling van uw nieuwe werkgever. Denk eraan: de eerste indruk geeft de doorslag. Voorkom fouten en formuleer begrijpelijk. Schrijf maximaal één pagina op A4-formaat (bijv. 12 punts Arial). Herhaal geen gegevens uit uw cv.

Houd u aan de gewone formaliteiten: adres, onderwerpregel, inleiding, hoofdgedeelte, afsluiting, standaard groet met handtekening, verwijzing naar bijlage.

Een sollicitatiebrief die overtuigt.
Veel sollicitatieadviseurs raden een creatieve benadering aan voor de sollicitatiebrief. Maar verplicht is dit niet. Met "Graag wil ik solliciteren op de vacature van de afdeling autowastechniek...“ doet u niets verkeerd. In het ideale geval toont u al in de inleiding waarom u de geschikte kandidaat bent: "Als gediplomeerd commercieel medewerker breng ik 5 jaar praktijkervaring mee als verkoopleider van wasinstallaties." Maak duidelijk wat het verband is tussen uw loopbaan en het profiel van de vacature. 

Benadruk uw kennis van (relevante) vreemde talen en uw automatiseringskennis, uw sterke punten en uw softskills. Laat algemene uitspraken als "Ik ben een teamspeler" achterwege. Leg liever een verband tussen uw sterke punten en concrete projecten. U kunt contactpersonen noemen die als referentie beschikbaar zijn. Tot slot noemt u de datum waarop u kunt beginnen en doet u een salarisvoorstel (totaalsalaris op jaarbasis).

Het sollicitatiegesprek.

Het sollicitatiegesprek is een gesprek op voet van gelijkheid. Het is geen examen waar naar kennis wordt gevraagd en het aankomt op het geven van de goede antwoorden. Het is vooral bedoeld om elkaar persoonlijk te leren kennen en erachter te komen of men bij elkaar past. Maak van deze mogelijkheid gebruik om vragen te stellen. 

De juiste voorbereiding.
Informeer u vooraf in het algemeen over de onderneming. Zo kunt u bij het gesprek concrete vragen stellen – en beter beoordelen of de baan bij u past. Vraag naar details of strategie ("Welke nieuwe producten op het gebied van roll-over wasinstallaties en wasstraten heeft WashTec gepland voor de toekomst?"; "Waardoor onderscheidt WashTec zich van andere ondernemingen?"). U kunt uw gesprekspartner ook persoonlijk aanspreken ("Waarom werkt u zelf bij WashTec?"; "Wat bevalt u het best in uw werk en wat bevalt u het minst?"). Of u kunt vragen stellen over de selectieprocedure ("Hoe gaat het na dit gesprek verder?"). Zo toont u dat u geïnteresseerd bent in samenwerking.

Vanuit het oogpunt van de werkgever is het normaal dat er vragen worden gesteld over uw sterke en zwakke punten of over bepaalde perioden in uw loopbaan. Herhaal dan niet wat u ook al in uw sollicitatiebrief hebt verteld. Geef in plaats daarvan een inzicht in uw werkwijze en in uw beroepsmatige en persoonlijke voorkeuren.

FAQ Correct solliciteren

Moet ik tijdens het sollicitatiegesprek op alle vragen antwoord geven?
Nee, dat hoeft niet. Ongepaste vragen hoeft u bovendien niet naar waarheid te beantwoorden, leugens zijn hier juridisch toegestaan. Ongepast zijn vragen over zwangerschap en gezinsplanning, politieke activiteiten en partijlidmaatschap, geloofsovertuigingen, vakbondslidmaatschap, financiële omstandigheden en schulden*, strafblad*, privéleven en seksuele geaardheid.

*voor zover niet relevant voor de betrekking

Moet ik mijn sollicitatie per e-mail of via de post sturen?
Na ontvangst van uw e-mail krijgt u een automatische ontvangstbevestiging. Houd er rekening mee dat er vertraging kan optreden als er veel sollicitaties bij ons binnenkomen.

Uiterlijk na drie weken hoort u van ons hoe het verder gaat. U wordt dan bijvoorbeeld uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek – persoonlijk of per telefoon/skype.

Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
Draag kleding die past bij de functie waar u naar solliciteert. Als het dragen van een pak en een stropdas verplicht is tijdens het dagelijkse werk, dient u deze ook tijdens het sollicitatiegesprek te dragen. Belangrijk is dat u nette en schone kleding draagt. Wanneer u goed gekleed bent, maakt u bovendien een zelfbewuste indruk.

Deze onderwerpen interesseren u misschien ook: