Menu
header_metamenue_presse_082023_NEU.jpg
  • Home ❯
  • Pers ❯
  • Bij het wassen van een auto wordt minder water gebruikt dan bij het vullen van een bubbelbad!
Schließen
SERVICENUMMER

Service

+31 79 368 37 50

WashTec Benelux BV

Radonstraat 9

2718 SV Zoetermeer

Telefoon: +31 79 36 83 720

Fax: +031 79 36 83 725

Contactformulier

Bij het wassen van een auto wordt minder water gebruikt dan bij het vullen van een bubbelbad!

Augsburg/ februari 2019 – Wat velen niet weten: Er is 150 liter water nodig om een standaard badkuip te vullen. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met het wassen van een auto in een autowasinstallatie zonder waterterugwinsysteem, waarvoor 100% schoon water nodig is. Daardoor wordt de exploitant van een autowasstraat alleen maar op kosten gejaagd. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Met een waterterugwinsysteem worden veel kosten bespaard. Een roll-met waterterugwinsysteem verbruikt slechts 15 tot 25 liter schoon water per wasbeurt, afhankelijk van het wasprogramma. 

Toch is er zelfs bij het wassen in de autowasinstallatie schoon water nodig. Technisch gezien is het gebruik van schoon water logisch en zinvol, net zoals het gebruik van een chemische drooghulp en het afspoelen van het voertuig, zodat u een schone, glanzende en droge auto krijgt aan het einde van de wasbeurt. Ook dient rekening te worden gehouden met het afgevoerde en verdampte water, d.w.z. het water dat via het oppervlak van voertuigen uit de wasinstallatie wordt afgevoerd en het water dat verdampt. De overige stappen in het wasproces, de waterverspillende stappen zoals het wassen met hogedruk of de borstelwassing, kunnen gelukkig worden uitgevoerd met gebruikt water. Uiteindelijk betekent dit dat een verhouding van ongeveer 85% gebruikt water tot 15% schoon water haalbaar is. Deze percentages moeten niet worden verward met het zogenaamde hergebruikspercentage. Dit verwijst naar het totale waswater dat wordt hergebruikt en dat bijna 100% bedraagt in moderne waterterugwinsystemen zoals de AquaPur.

Waterterugwinning in één oogopslag

Het water dat wordt gebruikt bij het wassen in een autowasinstallatie wordt afgevoerd naar een doorgaans ondergrondse opslagtank. Deze bestaat meestal uit een slibvanger en een opvangbak. In de opslagtanks is een soort beluchting en een dompelpomp die het water vanuit de opslagtanks naar een bovengronds filtersysteem pompt. Nadat het water is gezuiverd, wordt het tijdelijk in de afvalwatertank gehouden voordat het weer door de autowasinstallatie kan worden gebruikt. Afhankelijk van de situatie ter plaatse is er ook een optionele coalescentieafscheider beschikbaar, waarvan het overtollige water wordt afgevoerd naar het riool. Bij nieuwe gebouwen in bijvoorbeeld Duitsland worden nu vrijwel alleen nog maar gesloten wateropslagsystemen zonder afscheiders goedgekeurd, waarbij het overtollige water uit het bedrijfswaterreservoir wordt afgevoerd.

Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten waterterugwinsystemen. Enerzijds de fysieke- en anderzijds de biologische waterzuiveringssystemen. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat biologische waterzuiveringssystemen ook stoffen kunnen omzetten die in water zijn opgelost en die een zuiver mechanische filtering niet kan binden.

Water is een duur goed

De prijs van water wordt altijd berekend aan de hand van de drinkwaterprijs en de afvalwaterkosten, die samen het gecombineerde watertarief per kubieke meter aangeven. Uit de prijsontwikkeling van de afgelopen vijf jaar blijkt dat de gemiddelde prijs per kubieke meter in bijvoorbeeld Duitsland met meer dan een euro is gestegen. Bovendien gelden er wettelijke voorschriften en dient rekening te worden gehouden met de toekomstige toenemende verwachtingen van klanten. Nog meer redenen om voor een waterterugwinsysteem te kiezen.

Laten we uitgaan van een gemiddelde autowasinstallatie die 8000 wassingen per jaar verwerkt: dan hebben we een totaal waterverbruik van ongeveer 150 liter per wasbeurt en het gecombineerde watertarief is (in Duitsland) € 5,- per kubieke meter. Daarbij gerekend € 800,- voor de jaarlijkse onderhoudskosten, voor een eenmalige afvoer van de 10m3 afvalwater. Met de verhouding van 85% afvalwater tot 15% schoon water betekent dit dat er jaarlijks 1,02 miljoen liter schoon water wordt bespaard dankzij waterterugwinning. Dit komt neer op € 4.300,- per jaar en levert, afhankelijk van de totale levensduur van de installatie, een totale besparing op van al gauw € 60.000,- of meer over de levensduur van de installatie. Met 1,02 miljoen liter water of het equivalent van 1.020 m³ kan een 4-persoons huishouden bijvoorbeeld 5,5 jaar lang voort of er kunnen  21 zwembaden mee (8x4x1,5m) worden gevuld.

Het break-even punt van een standaard waterterugwinsysteem is na 3 à 4 jaar al bereikt. In een nieuw gebouw wordt het gehele systeem met watertank technologie en terugwinningsinstallatie na 8 tot 10 jaar vervangen. Vraag uw geld terug bij de overheid: Exploitanten van waterterugwinsystemen kunnen hun lozingskosten en verdampingsverliezen vergoed krijgen. WashTec biedt haar klanten bijbehorende aanvraagformulieren (alleen voor Duitsland) aan die snel en eenvoudig kunnen worden ingevuld en direct kunnen worden ingediend. Hiermee worden de werkelijke kosten voor schoon water nog verder omlaag gebracht.

For more information, please contact:

Thomas Brenner (Head of Marketing & Sales Support)
Phone: +49 821 55 84-12 89
Email tbrenner[at]washtec.com