Menu
header_blog_ger_gr_03.jpg
  • Home ❯
  • Blog ❯
  • Een compleet gepoetste auto... alleen een volautomatische wasstraat krijgt dat voor elkaar!
Schließen
SERVICENUMMER

Service

+31 79 368 37 50

WashTec Benelux BV

Radonstraat 9

2718 SV Zoetermeer

Telefoon: +31 79 36 83 720

Fax: +031 79 36 83 725

Contactformulier

Een compleet gepoetste auto... alleen een volautomatische wasstraat krijgt dat voor elkaar!

Schoon wil niet altijd zeggen dat het ook écht schoon is

Na een goede wasbeurt met de hogedrukspuit lijkt de auto op het eerste gezicht schoon te zijn. Maar als u kritisch verder kijkt en met uw vinger over de lak van de auto glijdt, zult u meestal restvuil aantreffen. De zogenaamde grijze waas of statische vervuiling blijft altijd op de lak zitten na wassingen met hogedrukspuiten zonder borstels. Maar waarom dan?

Statisch vuil is hardnekkig

De Sinner cirkel (genoemd naar de oppervlakte-chemicus Dr. Herbert Sinner) beschrijft de vier factoren die bij een auto wassing leiden tot perfecte resultaten. Deze omvatten tijd, temperatuur, waschemicaliën en mechanische systemen. Deze factoren zijn onderling afhankelijk van elkaar en kunnen elkaar deels compenseren, maar kunnen niet worden weggelaten voor het bereiken van perfecte resultaten. Statisch vuil is een soort fijnstof met een deeltjesgrootte van minder dan 2 μm, dat zich door elektrische lading aan oppervlakken hecht. Dit vuil wordt niet volledig verwijderd, zelfs niet bij het wassen met een hogedrukspuit onder zeer hoge druk, noch met het gebruik van sterke waschemicaliën. Bij gebruik van geschikte waschemicaliën en de juiste waterdruk, kunnen er met louter contactloze wassingen goede resultaten worden bereikt, maar het statisch vuil blijft echter wel zitten. Daarom is het belangrijk om niet af te zien van het gebruik van bepaalde mechanische handelingen. Het gebruik van een borstellans helpt bij de zelfbediening.

Borstelsporen zijn geen krassen

Sommige autobezitters gebruiken liever geen borstels bij het wassen van voertuigen omdat ze vrezen voor krassen op de lak. Die angst is ongegrond als de borstels en reinigingsmiddelen van hoge kwaliteit zijn en de waterdruk op de juiste wijze is ingesteld. Na enkele wasbeurten treft u mogelijk borstelsporen aan op uw auto. Hoewel deze sporen op krassen kunnen lijken, is het geen lakschade aan uw auto. Het zijn restjes borstelmateriaal dat bij de hoge temperaturen tijdens het wassen zacht is geworden. U kunt de restjes makkelijk verwijderen met een wasmiddel. De lak van de auto wordt niet aangetast.

In feite komen zulke borstelsporen zelden voor wanneer de borstels gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en bestand zijn tegen hoge temperaturen. Dit is van toepassing op alle WashTec wasborstels, die bestand zijn tegen temperaturen tot 83 graden Celsius. Sommige wasborstels van inferieure kwaliteit van andere fabrikanten smelten echter al bij 51 graden Celsius en laten krasachtige sporen achter op de auto.

Voorkom krassen tijdens het wassen met borstels

Er kunnen inderdaad krassen ontstaan tijdens wasfasen met borstels, echter alleen als er niet wordt opgelet. In autowasstraten waar weinig toezicht wordt gehouden, kunnen bijvoorbeeld voorwerpen in de vezels van de wasborstels blijven steken, zoals stukken van antennes en/of ruitenwissers. Deze voorwerpen kunnen krassen op de eerstvolgende auto veroorzaken. Verantwoordelijke medewerkers of eigenaren van autowasstraten zullen voorwerpen echter onmiddellijk verwijderen mochten die gedurende een wasfase afbreken en vast komen te zitten.

Er kunnen ook kleine krassen in vooral het onderste gedeelte van de auto ontstaan door zand dat daar in de wasborstels terechtkomt. Dit kan worden voorkomen door een grondige voorwasbehandeling. Ook opgedroogde wasborstels kunnen soortgelijke schade veroorzaken door kalkafzetting en uitgedroogde biofilms. Dit kunt u voorkomen door de borstels ten minste zeven minuten met water af te spoelen nadat de autowasstraat voor langere tijd niet in gebruik is genomen.

Een systeem zonder gebruik van wasborstels om statisch vuil aan te pakken

Gebruikt u nog steeds liever helemaal geen wasborstels bij auto's wassen, dan biedt een contactloos systeem uitkomst. Met WashTec's SoftCare² Pro Touchless systeem en dankzij de geavanceerde hogedruk-technologie met turbo spuitmonden in combinatie met een voorwasbehandeling met waschemicaliën, zelfs zonder gebruik te maken van wasborstels, is het mogelijk om goede wasresultaten te bereiken. Ruwe en ronde oppervlakken, die met wasborstels moeilijk te bereiken zijn, worden bij dit soort reinigingsmethoden goed schoongemaakt. Het SoftCare² Pro Touchless systeem kan worden gebruikt zowel als uitsluitend hogedrukunit of als gecombineerd systeem met gebruik van het milieuvriendelijke SofTecs reinigingsmateriaal, waarbij gebruikers kunnen kiezen tussen “met wasborstels”, “zonder wasborstels” of een combinatie van beide opties.

Kort samengevat: wasborstels zorgen voor de grondigste reiniging

In hoogwaardige en goed beheerde autowasstraten hoeft niemand te vrezen dat er krassen in het lakwerk ontstaan door het wassen met borstels. Daarentegen is deze reinigingsmethode de enige die het statische vuil daadwerkelijk volledig verwijdert. In feite is een volautomatische wasstraat zonder gebruik van wasborstels nog steeds milieuvriendelijker dan auto's met de hand wassen. De wasstraat zonder borstels (Touchless systeem) is een goed alternatief voor autobezitters die waarde hechten aan een schone auto, maar terugdeinzen voor het gebruik van wasborstels.